Příběh kanceláře v Kolíně aneb jak jsme vdechli nový život staré budově knihtisku

Na počátku byla naše potřeba najít si větší prostory pro makléře a klienty. Zároveň jsme nechtěli opustit Zálabí, kterému fandíme, protože má skutečně co nabídnout.

Naskytla se příležitost získat prostory bývalého knihtisku v ulici Na Louži, které naposledy sloužily jako prodejna textilu. 


Velkorysý otevřený prostor se 4 m vysokými stropy, prosvětlený velkými původními výlohami nás jednoduše nadchl. Ke spolupráci jsme přizvali mladého architekta Ing.arch.Tomáše Lindovského z architektonického studia Domoro, který do projektu vložil svou mladistvou střídmost a moderní pražskou duši. 

Pustili jsme se do našeho velkého projektu s cílem vytvořit neotřelé kancelářské prostory, které budou příjemné jako kavárna, praktické pro každodenní práci a jednání s klienty a které v sobě ponesou odkaz na původní účel budovy - knihtisk.

Během stavebních prací byly odkryty nečekané, krásné malby na stropech, které jsme se rozhodli zachovat a které jsou jedním velkým obrazem provázejícím návštěvníka celými prostory. Spolu s promyšleným osvětlením a zachováním dalších původních prvků, jako například dvoukřídlých dveří, tvoří starobylou kulisu v moderním prostoru.

Největší přednost - vysoké stropy a vzdušnost - se ukázala také jako největší problém velkých prostor, a to zvukovou ozvěnou. Bylo nutné najít spoustu nenápadných řešení, jak zvuk zkrotit a přitom se vyvarovat použití klasických nehezkých prvků jako jsou zátěžové koberce, polystyrenové stropní čtverce apod.

Staré knihy z 19. a počátku 20.století jsou součástí celého prostoru, nesou v sobě historii a účel budovy. Zároveň i další použité prvky se svou lehce industriální tváří odkazují na historický původ.

Nechtěli jsme na stěny umístit bezduché dekorace. Proto jsme část prostoru věnovali umělcům k vystavování jejich děl. Kdokoliv z umělců bude chtít vystavovat své obrazy, může nás oslovit - rádi mu prostor přenecháme a on tak může přiblížit své umění lidem. A pro naše klienty tak každé zařizování běžných záležitostí může být zároveň i malá procházka galerií. 

A jak celá rekonstrukce dopadla? Z prostor jsme naprosto nadšení a doufáme, že budete také. Děkujeme všem, kteří se na rekonstrukci podíleli, ať už nápadem nebo přiloženou rukou k dílu.

Ve fotogalerii si prostory můžete prohlédnout - nebo ještě lépe - zastavte se u nás na kávu.

 

Těšíme se na Vaši návštěvu ...

 

Masivní inzerce Exportujeme na